Ni rupa sayur bak choy ye adik-adik *Sumber dari uncle Google |
Sampai sekarang kalau beli sayur bak choy memang cara ni je la yang aku masak. Hihi. Kita bukan chef sangat nak improvise resepi kannn. So, ni bahan-bahan yang kita perlukan untuk wat sayur bak choy sos tiram ni:
BAHAN-BAHAN
(hidangan 2 org makan)
Sayur bak choy - 2 pokok
Bawang Putih - 3 ulas
Bawang Merah - 2 ulas
Sos Tiram - 3 sudu besar
Gula - secukup rasa
Cili burung - 2 batang (nak pedas tambah lebih)
** Jangan pelik awat tak dak garam. Resepi ni memang aku tak letak garam sebab sos tiram dah cukup masin.
CARA-CARA PENYEDIAAN
1. Celur sayur bak choy dalam air panas selamat 1 saat. Susun sebaris dalam pinggan biaq Nampak comel. (Sayur dicelur cukup sekadar layu sikit ja)
2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Tapi jangan sampai lumat.
3. Panaskan sikit saja minyak. Tumis bawang dan cili burung yang di belah dua.
4. Bawang dah naik bau, masukkan setengah cawan air dan sos tiram. Tunggu sampai mendidih.
4. Bila kuah dah mendidih, masukkan gula secukup rasa.
5. Bila kuah dh pekat sikit, boleh tutup api dan siramkan kuah atas sayur tadi. (Tuang masa kuah masih mendidih. Baru sayur bak choy tadi masak sepenuhnya)
SIAP!! Ni lah hasilnya, tadaaaaa!!!!
Bak Choy Sos Tiram |
Kalau Nampak tak menyelerakan pun, but BELIEVE me. Don't judge a book by its cover. Heheh.
Selamat berselongkar dapur. :)
No comments:
Post a Comment