Tuesday, 16 February 2016

Kerabu Tomato

Aku suka makan kerabu. Kerabu manga, kerabu timun, kerabu taugeh. Macam-macam jenis kerabu lagi lah. Tapi kali ni nak share one of my favourite kerabu which is kerabu tomato. Selalu aku akan wat kerabu tomato ni bila masak ayam masak merah. Macam ngan-ngam ja rasa dia kalo makan ngn nasi panas-panas, ayam masak merah ngn kerabu tomato. MARVELLOUS!

Cara nak wat kerabu tomato ni sangat lah senang. Semudah abc dan 123 gitu. Bahan-bahan nak wat pun sejemput ja. Tak dak lah penuh 1 page nak bawak list pi market beli barang. So ni bahan-bahan yang diperlukan utk wat kerabu tomato.

BAHAN-BAHAN (hidangan untuk 3-4 orang) :
3 biji tomato
Segenggam ikan bilis
2 ulas bawang besar
Garam secukup rasa
Sebiji limau kasturi

CARA-CARA :
1. Goreng ikan bilis sehingga garing. Toskan dan tumbuk kasar.
 
2. Hiris halus tomato dan bawang besar. Kalau nak lagi sedap, guna tomato yang sudah masak dan agak lembut. Pastikan biji tomato dibuang dulu supaya nanti kerabu tu tak terlalu berair.
 
3. Campurkan ikan bilis yang digoreng tadi dengan tomato dan bawang besar yang dihiris halus. Tambahkan garam dan perahkan air limau kasturi. Kacau rata.
 
Tadaaaa. Ni lah hasilnya. Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA :)
 
 
TIPS:
1. Kalau suka pedas, boleh hiriskan cili dan campur kedalam kerabu
2. Kalau nak kerabu bau wangi, campurkan bunga kantan atau serai. Hiris nipis.

 
 
 


No comments:

Post a Comment