Sunday, 14 February 2016

Ayam Masak Merah

Hari ni nak share resepi ayam masak merah yg simple. Aku tak berapa suka makan gulai ayam. Sebab tak pedas kot. Kalau ayam masak merah ni mmg feveret la. Jom tgk bahan-bahan dulu.

BAHAN-BAHAN:
Untuk dikisar:
Segenggam cili kering
5 biji cili merah
1 ulas bawang besar
1 cm halia
1 cm belacan yang telah dibakar
1 tangkai serai

Setengah ekor ayam
1 tangkai daun kari
Bunga lawang
Kayu manis
Buah pelage
Setengah cawan susu segar

CARA-CARA MEMASAK:

1. Mula-mula sekali blend bahan-bahan kisar ni sampai halus
 
2. Lepas tu goreng ayam separuh masak. Toskan.
 
 
3. Lepas tu tumis daun kari, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sampai naik bau
 
4. Masukkan bahan kisar tadi. Tumis sampai naik minyak. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
 
5. Bila kuah dah mendidih, boleh masukkan ayam yang digoreng tadi. Tunggu kuah mendidih lagi sekali kemudian masukkan susu segar. Susu segar boleh juga digantikan dengan santan. Aku guna susu segar sebab nak sihat sikit. Huhu. Pregnant kan. Kena jaga kesihatan la. Lepas dah masuk susu segar tu, tunggu kejap je sampai mendidih sikit then dah boleh tutup api.
 
Siap dah ayam masak merah versi chef Sarah. : ) Simple kn? pejam mata pun boleh masak. Kihkih.
 
Selamat mencuba.
 
 
 
 
 


No comments:

Post a Comment