Thursday, 20 August 2015

Resepi Ikan Sambal Terung Pipit

 
BAHAN-BAHAN
4 ekor ikan gelama papan
Garam secukup rasa
Kunyit secukup rasa
 
(UNTUK SAMBAL)
5 sudu besar cili kering yang dikisar
3 sudu besar sos cili 
1 biji limau kasturi
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar
Segenggam terung pipit
 
CARA-CARA MEMASAK
1. Ikan dibelah belakang. Bersihkan ikan.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan kunyit secukup rasa.
3.Gaul cili kisar, bawang yang dihiris nipis, serta sos cili serta sedikit garam. Setelah sebati, perahkan limau kasturi kedalam sambal.
4. Sumbat sambal yang disediakan ke dalam perut ikan. Simpan 3 sudu lebihan sambal.
5. Goreng ikan sehingga garing. Ketepikan.
6. Tumis lebihan sambal bersama terung pipit dan taburkan di atas ikan. Sedia untuk dihidang.
 
SELAMAT MENCUBA! :)
 
 
 
 

No comments:

Post a Comment